1. Мога ли да отоплявам/охлаждам 2 помещения с един климатик?

С помощта на една климатична система състояща се от едно външно тяло и едно вътрешно не трябва да се охлаждат или отопляват две помещения освен ако тя не е мулти сплит система едно външно тяло с две три или четири вътрешни тела в някои случаи и до осем вътрешни тела . Този проблем може да има частично решение ако двете стаи имат обща врата. В едната от тях може да се постави климатична система монтирана срещу вратата. Мощността й трябва да бъде съобразена с общия обем на двете помещения. Въздушната струя по естествен начин ще преминава от едната в другата стая. Недостатъкът на това решение ще е получената разлика в температурите при отопление на двете стаи която понякога достига 10 градуса. Проблемът се състои в това че топлия въздух остава в горната част на помещението и не може да преодолява портали.

2. При избор на инверторен климатик се гледа максималната мощност.

Не не е вярно. В каталозите за инверторни климатици като характеристика се дава номинална мощност минимална и максимална. Това се прави с цел потребителят да бъде запознат с възможностите на машината да се справя със зададената температура в помещението. Минималната мощност се дава в режим на поддържане при достигане зададената температура максималната мощност климатика развива при първоначално пускане до достигане на зададена температура. В случай че климатика не може да достигне градусите той продължава да работи като черпи повече електричество и има голяма опастност да се повреди. Тук правим аналогия с автомобилите не може да караме колата си постоянно с максималната скорост колкото може да вдига.

3. Опасен ли е фреонът за здравето?

Не не е Фреоните са безвредни и безопасни за човешкото здраве и живот.Дори старите фреони R 22 не са. Те са вредни единствено за озоновия слой на атмосверата.

4. Сплит или мулти сплит система?

Тук ще се опитаме да размишляваме върху предимствата и недостатъците на инверторните климатици мултисплит системи. Противно на всеобщо възприетото мнение мултисплит климатиците не излизат по евтино на клиента от съответния брой единични сплит системи климатици. Качествен марков мултисплит струва с 30 до 50% по скъпо от климатизиране с отделни климатици. Допълнително се натоварва цената на климатичната мултисплит система от по скъпата инсталация защото най често климатика мултисплит изисква по дълги трасета.По дългите трасета обикновенно са с по грозен монтаж и проблемно извеждане на конденза. При повреда във външното тяло на климатика спират работа всички вътрешни тела т.е. нямаме климатизация във всички помещения. И другия недостатък на климатиците мултисплит система е че при екстремни натоварвания при много ниски външни температури в режим отопление или много високи в режим охлаждане мултисплита не може да отдаде мощноста която отдават съответния брой единини сплитове. С оглед на всичко написано дотук логично възниква въпроса защо тогава се произвеждат мултисплитовет. Не можем да отречем и плюсовете на този тип климатици. При ново строителство когато има възможност предварително да се положат трасетата и да се изгради дренажна система мултисплит климатиците са удачен вариант защото не натоварват фасадата с външни тела. Когато имаме ограничение в ел. мощностите мултисплит климатика също е по добър избор. Най голямото предимство на климатичната мултисплит система е по ниското минимално топлоотдаване и съответно по добър комфорт от по рядко включване и изключване на машината и съответно избягване на ефекта on off при сравнително по топло време в режим отопление.

5. Мобилни климатици ?

Мобилните климатици намират много ограничено приложение заради големия си недостатък да изхвърлят въздух от стаята който вече са климатизирали. Самия мобилен климатик подобно на прозоръчния е произведен в един корпус и от него излиза една тръба предвидена да бъде свързана към комина. Ако няма такава възможност е необходимо да бъде направен отвор през който да излезе тази тръба навън подобно на абсорберите при готварските печки. Въпреки че е мобилен този климатик всъщност трябва да бъде стационарен за даденото помещение. При работата си той взема въздух от стаята загрява го докато охлажда друг и загретия въздух излиза навън. Техните цени са близки до тези на сплит системите което ги прави много рядко предпочитани и се използват само в крайни случай.

6. Да си купя ли японски климатик на 100V/60Hz, втора употреба или нов?

Тези модели инверторни климатици са произведени в Япония и са работили между 5 и 8 години морално остарели модели. Предназначени за японския вътрешен пазар и не отговарят на стандартите за електрозахранване в Европа.В Европа електрозахранването е 220 240 ВОЛТА и 50 ХЕРЦА в Япония електро захранването е 100 110 ВОЛТА и 60 ХЕРЦА. Този токов проблем е решен със самоделен трансформатор но остава проблема с честотата на тока което води до недотам ефективна работа което от своя страна обезмисля инверторната технология. Предлагат се на различни цени и с гаранция до 1 година.Вероятноста този климатик да Ви служи повече от 2 години е почти нулева. Дали това е разумна покупка Решете сами Нашия съвет е по добре обикновен неинверторен но нов марков климатик който е 800 1100 лева с 3 годишна гаранция и щe Ви служи поне10 години. ВНИМАНИЕ Климатиците произведени за европейския пазар работят на напрежение 220 V Волта и честота 50 Hz Херца имат инструкции от производителите на всички европейски езици и дистанционните управления са на английски език.БЪДЕТЕ РАЗУМНИ И НЕ КУПУВАЙТЕ КЛИМАТИЦИ ПРОИЗВЕДЕНИ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ЯПОНСКИЯ ПАЗАР НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НОВИ ИЛИ ВТОРА УПОТРЕБА НА КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ САМОДЕЛНИ ТРАНСФОРМАТОРИ ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО И ИНСТРУКЦИИ НА ЯПОНСКИ С ЯПОНСКИ НАДПИСИ НА ДИСТАНЦИОННОТО УПАВЛЕНИЕ КОИТО РАБОТЯТ НА НАПРЕЖЕНИЕ 100 V ВОЛТА И ЧЕСТОТА 60 Hz ХЕРЦА НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НОВИ ИЛИ ВТОРА УПОТРЕБА. НИКОЙ ЯПОНСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НЕ Е ОТОРИЗИРАЛ С ДОГОВОР ВЪПРОСНИТЕ ТЪРГОВЦИ ДА ПРОДАВАТ МОИНТИРАТ И СЕРВИЗИРАТ ТЕЗИ КЛИМАТИЦИ. Никой не ви казва че трансформатора без който не може да работи климатика ви консумира постоянно около 200 вата на час. Което обезмисля високият коефициент на климатизатора.

7. Как да изчисля каква мощност климатик ми е необходим?

Изборът на климатик е съобразен най вече с отчитане на особеностите на вашето помещение. Най добре е да Ви посети и консултира специалист от професионална фирма. Различните марки климатици имат различни критерии за оразмеряване. В най общите случаи за стандартни жилища формулата е не по малко от 40 вата на кубик за охлаждане и около 65 70 вата на кубик в режим на отопление. В много от случаите тези изчисления се завишават като се взема предвид изложението изолацията дограмата приземен етаж и ред други обстоятелства. За търговските помещения трябва да се отчитат броя на посетителите кафе машини хладилни витрини всички други уреди отделящи топлина както и наличието на вентилация остъкляемост..и др.

8. От къде да си закупя климатик? От магазин за битова и бяла техника или от специализиран магазин за Климатична техника.

Подбора на климатик за дома е важна покупка и трябва да подходим много отговорно. Ако изберете търговец при който има всевъзможна бяла и битова техника ви предупреждаваме че рискувате да попаднете на грешен и неправилен избор на климатик.В такива магазини трудно ще намерите квалитетни марки. Предлаганите там климатици са с по ниско качество малък температурен диапазон съмнителен производител и най важното трудно ще намерите професионална консултация.Нещо което е много важно – тези магазини за бяла техника а също и големите вериги магазини нямат собствени монтажни групи. Те работят с няколко местни фирми които в по вечето случаи дори нямат и договори с вносителите на марките. А това ще доведе до проблеми със сервизирането. Прероръчваме ви да посетите магазините специализирани за климатици одобрени за европеиския пазар и там ще намерите това което търсите. Любезна консултация професионален монтаж ангажимент за гаранционно обслужване.

9. До каква външна температура можем да използваме климатика за отопление през зимния сезон?

Kлиматик или така наречената обикновенна сплит система може да бъде използвана за отопление в диапазона от +24 градуса до -15, а при някои климатици и до -25 градуса в зависимост от марката и производителя.

10. С какво да се отоплявам: радиатор, конвектор, калорифер, пр.газ, ТЕЦ или с климатик?

Повишаването на цените на горивата и енергията в световен мащаб поставя все по- сериозно въпроса за използване на нови или възобновяеми източници на енергия с по-ниска себестойност. Бързото развитие на технологиите в климатичната техника и микропроцесорното управление доведоха да постигане на висока ефективност и ниска енергоемкост на климатичните системи, което ги прави една много добра алтернатива за отопление и то не само в преходните сезони а и през цялата зима. Основното предимство на отоплението с климатик е ниската себестойност на топлинната енергия получена по този начин. Съвременните климатици имат висок коефициент на преобразуване на енергията SCOP при отопление от 3.8 до 6. Това прави отоплението с климатик значително, понякога в пъти по-евтино от използването на електрически радиатори, калорифери, конвектори, централно отопление с ТЕЦ и природен газ.